Translate

2013. április 1., hétfő

Rinya kutyus első húsvétja 2.

Üdv, lelkes Olvasó! 

Engedd meg, hogy az „1foto -1video-1story” irodalmi blog bemutassa legújabb írását! Remélem, hogy ezen a héten is vagy egy kis mosolyt csalok az arcodra, vagy szórakoztat az elbeszélés, vagy elgondolkodsz az olvasottakon, vagy érdekesnek találod a leírásomat.

Kellemes időtöltést kívánok e sorok, fotók, videók között!
A történet eleje itt található. Rinya kutyus első húsvétja 1.
 

 

Rinya kutyus első húsvétja 2.

 

 

  Rinya - Egy kutyus naplója  (19.)





Reggel, mikor felébredtem, a Gazdi még aludt. Gyorsan körül néztem, az éjszaka történt-e valamilyen változás? Először nem vettem észre…


Tüzetesebb átvizsgálás után feltűnt nekem néhány nyuszi és több piros tojás is szétszórva a nappaliban. Persze, a kutyus számára elérhetetlenné téve a hozzáférést. Érdekes módon a nyuszik nem mozdultak, csak egy furcsa vigyorral a képükön terpeszkedtek a félhomályban. El kezdtem ugatni rájuk, Nem értettem, Anya és a többiek hogyan tűrik ezt…


Mindannyian felugrottak, vajon mi a baj? Aztán majdnem mindannyian nekem ugrottak… Anya akadályozta meg. Liliom néném így szólt.


       -               Zoi, a kölyköd egyre nő. Mikor látod be, hogy gyengeelméjű, szegényke?

       -              Ez nem igaz. Csak sokat kell tanulnia még. – majd hozzám fordult. – Rinya, a kutyusok nem csak a szemükkel látnak, mint az emberek, hanem az orrukkal is. Szimatolj a levegőbe! Rögtön érezni fogod a nyusziból áradó csoki illatot. S igen, a tojások is abból vannak… Ezek is dekorációk, mint a tegnapi asztalon a horgolt pamut tyúkocskák.


Jól estek Anya szavai. Megvédett. S tanított. Igen. Okos kutyus vagyok, de tanulnom kell még. Sokat. Például azt:

  • ·         Húsvétkor miért épp a nyúl jön? Miért nem a macska? A cicusokat legalább annyira nem kedvelik a kutyusok, mint a nyuszit. Nem lenne mindegy? Persze, ha az ebek antipátiája a szempont.
  • ·         Miért hoz piros tojást a nagyfülű?
  • ·         Miért küldözgetnek egymásnak az emberek üdvözlő kártyákat? (A mellékelt, éppen a Vörös egyik küldeménye.)

  • ·         Miért esznek az emberek napokig sonkát főtt tojással és kaláccsal, meg azzal a marós izével? Mi is a neve? Torma, vagy mi? Nem mintha az a másik izé jobb kísérő lett volna… Az a barna. Abba is belenyaltam… Azt mustárnak hívták. Az nem csípett, de pocsék volt…

Majd megint a NagyKék ölébe ülök a dobozt nézni. Hátha megint megkapom a válaszokat a televízióból. Mint karácsonykor… De nem ez történt… A filmeken sehol egy gyerek, nyuszi, tojás… Ki is kapcsolták a készüléket. Kisvártatva bekapcsoltak egy másikat… Ez egy kisebb dobozka volt. Képet nem adott, csak hangot.  Egy mély hangú férfi beszélt a húsvéti hagyományokról… Erre felfigyeltem… Beszéltek sok dologról, amit nem értettem, de egyszer csak megérkezett a kérdésre a válasz:

  • ·         A tojás az újjászületés jelképe… Ha főve eszik együtt a családtagok, akkor az összetartozást is jelképezi.
  • ·         Húsvét a termékenység ünnepe a népi hiedelmek szerint... Ezzel óhajtottak az emberek több termést, s háziállat szaporulatot… Így kerül össze a nyúl meg a tojás A nyúl egy nagyon szapora faj. A tojás meg maga az élet… Így kapcsolódnak egymáshoz.

Mi van???  Mit akar a Gazdi termeszteni? Hol akarja? S milyen állatot akar itt szaporítani? A macskákat? Közben a tesóimat elviszi?! Milyen világ jön itt, ha a csoki nyulakat idézünk meg, hogy szaporodjanak a macskák?


Gazdi megnyugtatott. Ez egy szokás, amivel tisztelegnek a régiek hiedelmeinek, De nem borul fel a családban az egyensúly… Az afgán agarakból lesz a legtöbb ezután is. (Ha az ostoba halakat nem számítjuk…)


S eljött a hétfő… Hogy eszik a sonkát unásig, meg sem kellene említenem. Aztán jöttek vendégek. Furcsának tűnt, hogy mind férfi volt. Mind locsolt valami kellemes illatú folyadékot a Gazdi hajára. Ezért kapott az illető csoki nyulat, vagy csoki piros tojást. Ahogy múlt a nap, úgy fogyott a dekoráció. S úgy szaglott a Gazdi feje. Nem értette, miért menekülök előle már estefelé.


Az emberek is szoktak sárga tócsákat csinálni. Csak ők nem az udvaron teszik, mint mi, hanem van erre egy kis helyiségük. Nos, mikor onnan kijönnek, akkor csapja meg az orrom ilyen szag, mint a Gazdit lengte körül most. 


          -           Mint a légfrissítő a budiban! – jegyezte meg a Nagykék. – A nagyon drága parfümöket is ha keverjük, borzalmas illatorgiát adnak.


Nos fogalmam sincs, mi az, az orgia, s ezt hogyan csinálják az illatok. De a légfrissítős kijelentés találó volt.


Este a Gazdi hajat mosott. Az illata kellemes lett, mint régen. Ismét visszaállt a húsvét előtti rend.Tehát teljesen feleslegesen kenték be a fejét. Egyrészt, mert a helyzeten csak rontott a sok illat. Másrészt, néhány órán belül le is sikálta magáról.


Szóval a húsvét egy ünnep, mely egy csomó régi szokást elevenít fel nyulakkal, tojásokkal. Ez alkalmat ad az embereknek, hogy összejöjjenek. Együtt egyenek, igyanak, beszélgessenek, s jól érezzék magukat. Ez a kutyusoknak is jó, mert kapnak a sonkából, ami finom. A vendégek játszanak velünk, simogatnak, s ha szerencsénk van, kapunk plusz jutalom falatkát is.


A húsvét egy jó ünnep. Nem jött semmilyen Nyúl, s nem is hozott igazából tojást. De jöttek kedves emberek, akik adtak a kutyusnak, s elvittek minden dekorációs nyulat, tojást, tyúkocskát, amely riadalmat keltett bennem, még ha csak egy nyúlfarknyi ideig is…





Ha elolvastad az írásom,
Egyáltalán nem bánom,
Ha írsz róla néhány szót,
S elmondod, hogy mit gondolsz.

Remélem, ellátogatsz ide újra!
S nem kell a fejem ereszteni a búnak!
Ne távozz haragosan!
Viszlát itt! Hamarosan!





Nincsenek megjegyzések: